Därför ska du bannlysa Researchgruppen och tidningen Expressen – En snabb summering

Bild från Corren. Linköpings lokala politiker, Lars-Erik Johnsson (S), begrundar sitt nerbrunna garage efter ett bombattentat i hemmet i samband med ockupationen av Westmanska BB. Tretton år senare ska något liknande drabba Burlövs lokala SD-politiker Anders Dahlberg.

Bild från Corren. Linköpings lokala politiker, Lars-Erik Johnsson (S), begrundar sitt nerbrunna garage efter ett bombattentat i hemmet i samband med ockupationen av Westmanska BB. Tretton år senare ska något liknande drabba Burlövs lokala SD-politiker Anders Dahlberg.

När förtroendevalda i Linköpings kommun i mars år 2000 beslutade att Westmanska BB skulle bli bostäder istället för ett ”ungdomens hus” valde en grupp som kallade sig ”revolutionära socialister” att ockupera byggnaden, vilket utmynnade i våldsamma strider mellan poliser och ockupanter. När krutröken lagt sig stod 29 personer anhållna, flera för grova brott. I samband med de dramatiska händelserna drabbades den kommunala socialdemokratiska politikern Lars-Erik Johnsson av en anlagd brand i sin bostad. En brandbomb hade briserat och utlyst en brand som nära nog kom att bränna inne Lars-Erik och hans fru. Händelsen kom att bli den mest allvarliga, men långt ifrån den enda som kom att drabba den östgötska staden den närmaste tiden. (Östgöta Correspondenten 20 mars, 2000, 1, 2, 3)

I en intervju gjord av TV4 Öst i augusti samma år låter Martin Fredriksson företräda de grupperingar som i form av stenkastning, husockupationer och riktade attentat mot lokala politiker i Linköping sprider en våg av terror. Namnet skulle dock komma att dyka upp i långt fler sammanhang åren som följde.

Den 15 december år 2000 anhåller polisen tre personer i Linköping misstänkta för mordbrand. Brottet man stod misstänkt för var en anlagd brand tidigare samma dag som kom att helt ödelägga en av McDonalds byggnader, med ett värde av ca 14 miljoner svenska kronor. De tre männen, alla med kopplingar till det vänsterextrema nätverket ”AFA”, Antifascistisk aktion, häktas några dagar senare, samtliga skäligen misstänkta. En av dem redan nämnde Martin Fredriksson. I husrannsakan mot Fredrikssons bostad hittar man silvertejp, instruktioner för hur man tillverkar molotovcocktails, men framförallt hittar man en lista över politiker inom Linköping kommunfullmäktige som planerades skrämmas och tystas ner med liknande våldsmetoder. För Fredriksson är det bara starten på en långt brottslig karriär. Under 2000-talet dyker han åter upp gång efter annan misstänkt och dömd för brott. Bland annat misshandlar han en politisk motståndare grovt med ett föremål av järn år 2003 till den grad att vederbörande får långvariga men. En händelse som han förövrigt tidigare i år kommenterat följande på Twitter om:

”Skulle inte tveka en sekund att spöa den där nassen igen idag om samma situation uppstod.”

Så sent som 2009 döms Fredriksson för brott mot knivlagen då han bär batong på offentlig plats och hotar döda en man.

Vem är då denna Martin Fredriksson, och varför tar jag upp hans namn? Martin Fredriksson är idag en av de centrala aktörerna i det ökända hackernätverket ”Researchgruppen”, en virtuell terrorcell sammansatt av bland andra, förutom redan nämnda namn, Mathias Wåg, en av grundarna av AFA och bland annat inblandad i den uppmärksammade ockupationen av tidningen DN:s redaktion 1994, och Carl Tullgren, flerfaldigt dömd för misshandel och försök till misshandel, bland annat mot tjänsteman. Sistnämnde Tullgren kanske är mest ökänd för händelserna 2007, när han under ett bråk om en flaska vodka slår tre personer blodiga med hjälp av ett par nycklar mellan knogarna under en examensfest på Smålands nation i Lunds universitetsområde. Gruppen står nära AFA, där både Wåg och Fredriksson har sin politiska bakgrund, men medlemmar figurerar bland annat även hos revolutionära fronten, ett annat våldsamt nätverk inom den autonoma vänstern.

Vill man läsa mer om Fredriksson och andra inom Researchgruppen än enkom detta axplock, gjorde den alternativa nättidningen ”Fria tider” ett omfattande reportage i december förra året som kan vara värt att ta del av.

Just förra året, 2013, väljer Expressen, en av Sveriges största kvällstidningar, att inleda ett samarbete med Researchgruppen. Researchgruppen hade då hackat den amerikanska webbtjänsten Disqus, som bland annat tillhandahåller kommentarsfunktionen på många svenska bloggar och hemsidor. Informationen man kommit över, bland annat ett stort register över skribenter på diverse nyhetsrapporterande sidor, väljer Expressen att köpa för att själva låta publicera. Händelsen blev mycket uppmärksammad och kritiken hård mot Expressen i allmänhet och ansvarig utgivare Thomas Mattsson i synnerhet. Attacken mot Disqus sades i huvudsak rikta sig mot förtroendevalda politiker som gömt sig bakom pseudonymer, men kom även att drabba en rad vanliga privatpersoner. Det mest kända fallet är troligen den före detta docenten Jim Olsson som inte bara blev uthängd på delvis falska grunder utan även fick ett otrevligt hembesök av journalister från Expressen. Flertalet av personerna som hängdes ut fick som följd utstå direkta och indirekta hot. Lokalpolitikern i Burlövs kommun Anders Dahlberg, SD, utsattes för ett bombattentat mot sitt hem. Idag pågår en långvarig process för att åtala ansvarig på Expressen. Bland annat har Disqus kontaktat svensk och amerikansk polis och en förundersökning för brott mot tystnadsplikten har inletts av Justitiekanslern. En rad webbsidor som utsatts för angreppet har dessutom gemensamt samlat in över en halv miljon för att bekosta en rättsprocess mot tidningen å de drabbades vägnar. Förloppet har dock förhalats något då, enligt tidningen Fria tider, Expressen hotat folk med nya uthängningar om de väljer att anmäla tidningen.

Men Researchgruppens bana tar inte slut här. I januari i år meddelar man via Twitter att man köpt kreditupplysning av företaget Bisnode Kredit AB på 400 av de vars identiteter man tidigare kommit över, i syfte att sammanställa och föra statistik. För Expressen fortsätter drevet mot oliktänkande så sent som strax före valet, bland annat med fallet Christoffer Dulny. Men även på andra håll än via Expressen har det dykt upp avslöjande vars källor ligger höljt i det dunkla. När SR:s Ekot så sent som den 12:e september rapporterar om Jimmie Åkessons spelberoende uppkommer en rad frågor om hur man kommit över vederbörandes sekretessbelagda kontouppgifter. Avslöjandet väckte starka reaktioner bland annat hos Miljöpartiets förra språkrör Maria Wetterstrand, som i fallet säger sig stå helt på Åkessons sida, och skriver via Twitter bland annat:

”Jag tycker det är relevant för allmänheten att få veta hur journalister får tag i kontoutdrag från en politikers privata betalkort.” 

Och

”Det är troligt att Jimmie behöver hjälp med sitt spelande. Men det är ointressant i jämförelse med det intrång i privatlivet detta är.” 

En annan som ställer sig minst lika kritisk till avslöjandet är Moderaternas Carl Bildt:

”Jag skulle gärna vilja veta hur Ekot fått tillgång till en riksdagsledamots kontokortsinformation. Handlar om både lag och etik.”

I dagarna har det kunnat avslöjas att Researchgruppens nästa stora mål är webbforumet ”Flashback”, där hundratusentals vanliga svenskar diskuterar allehanda frågor dagligen, oftast anonymt. Återigen rör man upp känslor bland den politiska sfären. Bland annat skriver Piratpartiets grundare, Rick Falkvinge, på Twitter:

”Det är hög tid att Researchgruppen börjar ses som det kriminella slödder de är. Bryta sig in i Flashback? Ändamålen helgar inte medlen.”

Och i en artikel på engelskspråkiga ”privateinternetaccess” kommenterar han terroristernas uppdrag följande:

”A criminal group has obtained personal details for one of Sweden’s largest anonymous forums. Done to scare, intimidate, and out political opponents discussing under protection of anonymity, the collateral damage is immeasurable.” 

Även Anna Troberg, nuvarande partiledare för Piratpartiet känner stark indignation över Researchgruppen. I en debattartikel på SVT-opinion kallar hon gruppen förett glorifierat medborgargarde som konsekvent låter ändamålen helga medlen.” 

På Sverigedemokraternas valvaka tog partiet det naturliga beslutet att utestänga Expressen. Ett beslut som väckt blandade reaktioner, men som står sig konsekvent med partiets strikta linje kring nolltolerans mot extremism. Gränsen var passerad för vad som är acceptabelt inom grävande journalistik, och utifrån uppgifterna ovan blir det svårt oavsett partifärg att komma fram till en annorlunda slutsats. Min stående åsikt är att fler, både privatpersoner och partiföreträdare bör ta efter Sverigedemokraterna i denna enskilda fråga och låta bli att understödja företag som samverkar med kriminella nätverk. Att flera tyngre namn väljer att reagera genom diverse social media är ett sundhetstecken. Kanske får vi även snart ytterliggare pusselbitar kring hur saker och ting hänger ihop inom en snar framtid. Tillsammans med nära samverkande Piscatus (en databas över domstolsbeslut och offentliga handlingar avsedd för journalister) uppger Researchgruppen via respektive hemsidor att man på valnatten blivit hackade och att information, bland annat register över kunder och uppdragsgivare, läckt ut på nätet. Skalan på jordskredet är svår att ännu sia om, men det är inte omöjligt att vi väntar en stor skandal med vida rötter lite överallt inom medievärlden.

Artikeln bygger på andrahandskällor och ska inte användas som grundunderlag för publicerade uppgifter. Däremot har jag försökt övergripande summera en väldigt komplex situation, och förhoppningsvis underlätta läsaren att själv bilda åsikt. Därmed kanske också texten kan uppfattas som lite ryckig. Grupperingar som Researchgruppen har ingen plats i demokratiskt samhälle, och bör motarbetas. Ibland är man nödgad att säga även det uppenbara. Det ska inte tolkas som att jag försvarar enskilda personers uttalande på nätet, som på olika sätt kan vara kränkande eller till och med brottsliga, vilket är en annan fråga. Artikeln syfte är enbart att upplysa läsaren om allvaret kring situationen i ett land där pressetiken blir allt mer urholkad. Gör det rätta du också och välj bort mediekanaler som uppträder grovt omoraliskt och underminerar demokratin!

Annonser

5 kommentarer

Filed under Övrigt

5 responses to “Därför ska du bannlysa Researchgruppen och tidningen Expressen – En snabb summering

 1. stefan

  Postkodlotteriet och en organisation för mänskliga rättigheter är användare av piscatus. Uppseendeväckande.

  • Ja, det är lite svårt att begripa faktiskt.

   • Maja Dacke

    Det är inte svårt att begripa att Postkodlotteriet gör det – ett skumraskföretag som lurar godtrogna svenskar medan de själva skor sig … och blir miljonärer.
    Eftersom jag inte känner till vilken organisation som du hänvisar till kan jag inte bedöma i det fallet – kanske en bedragarorganisation, den också, ty det förekommer många som rider på svenskars blödiga, goda vilja.
    Tack för dina utmärkta artiklar!

 2. Pingback: Därför ska du bannlysa Researchgruppen och tidningen Expressen – En snabb summering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s