Röd terror över Europa! En överblick över vänsterradikala terrororganisationer 1970-nutid.

ambassaden490x303

Bild från ockupationen av västtyska ambassaden 1975. Bildkälla: Aftonbladet.se

Datumet var den 24 april, året 1975. ”Kommando Holger Meins”, en grupp ur Röda armé-fraktionen, tog sig in i den västtyska ambassaden i Stockholm och tog tolv personer till gisslan. I de efterföljande förhandlingarna med polisen angav man sina krav på att 26 fångar ur RAF skulle släppas ur västtysk fångenskap. När dåvarande förbundskanslern i Västtyskland, Helmut Schmitt, vägrade gå med på kraven svarade man med att avrätta två i gisslan, Andreas Von Mirbach och Heinz Hillergaart, samt hota med att döda ytterligare en i gisslan för varje passerad timme av status quo. Lyckligtvis fick dramat ett snabbt slut när en sprängladdning av misstag exploderade i lokalen och svensk polis kunde omhänderta de flyende gisslantagarna. Vad som kunde slutat i en blodig massaker stannade till slut vid fyra döda (varav två gisslantagare) och 14 skadade. Domen för de överlevande ockupanterna blev två gånger livstid, vilket dock kom att ändras till benådning 1994 till 1996. Året därpå greps flera tyska terrorister för en planerad kidnappning av Sveriges biträdande arbetsmarknadsminister Anna-Greta Leijon – återigen i förhoppning att befria fängslade RAF-medlemmar. För Sverige som i stort sett var skonade från denna typ av organiserad terror med socialistiska förtecken blev händelserna historiska. För en tidsperiod präglat av marxistisk revolutionsromantik var det dock bara droppar i de svallvågor av röd terror som sköljde över Europa.

Under sin tid som verksam mellan 1970 och 1998 kom att RAF, även kallat Baader-Meinhof-ligan, att ligga på bakom mordet på 34 människor och en rad attentat och bankrån, huvudsakligen runtom i Tyskland. Startskottet sägs vara en fritagning av Anders Baader av Gudrun Ensslin och Ulrike Meinhof, vilket strax därefter åtföljdes av en våg av bankrån. 1972 låg man bakom en rad bombattentat och mordbränder mot bland annat polisstationer och amerikanska militärbyggnader i Västtyskland. Organisationen är troligen dock mest ökänd för den serie mord och attentat som utfördes hösten 1977. Riksåklagare Siegfried Buback, hans arbetskollega Georg Wurster, samt chauffören Wolfgang Göbel, blev ihjälskjutna 7 april det året och senare, 30 juli, blev Jürgen Ponto, chef för Dresdner bank, ihjälskjuten av en grupp ur RAF kallad ”Aktion Roter Morgen”. På hösten samma år, i Tyskland kallad Deutscher herbst (Tysk höst), var man inblandad i flygkapningen av Landshut, samt kidnappade och mördade Hanns Martin Schleyer. Liknande terroraktioner kom dock att fortsätta långt in på 1990-talet och har blivit inspiration till en lång rad filmer; senast i raden ”Der Baader-Meinhof komplex” från 2008. För fullständig lista över attentat knutna till RAF: List of assaultes

Några mil från Tyskland, på den gröna ön, Irland, radikaliserades delar av organisationen IRA, irländska republikanska armén, under samma årtionde. Utbrytargruppen ”Provisoriska IRA” bildades huvudsakligen för att försvara katolska områden, men hade som långsiktig målsättning ett enat Irland under socialistiskt styre. Under vad som kom att benämnas som ”The Troubles” mellan 1969 och 2007 utförde man en mängd bombattentat på Nordirland och ön Storbritannien, vilket totalt kostat omkring 2000 människoliv. Bland kända attentat kan nämnas bombattentat i Brighton 1984 då Margaret Thatcher och hennes make mirakulöst överlevde, samt bombattentatet i Enniskillen då 14 dog och 60 skadades. Efter att Provisoriska IRA lade ner sina vapen 2005 har andra grupper i form av Real IRA och Continuity IRA tagit över. (Någon klar tidslinje eller avgränsning finns dock inte, utan grupperna överlappar varandra i ett till synes komplext nätverk, vilket kan knytas till reaktionerna på Långfredagsavtalet 1998.)

En terrororganisation som på vissa sätt liknar IRA är det baskienorientarde ETA, Euskadi ta Askatasuna. Med målsättningen att bilda en socialistiskt styrd baskisk självständig stat har man sedan slutet av 1960-talet fram till idag utfört en mängd attentat och mord riktade huvudsakligen mot myndighetspersoner, affärsmän, journalister och andra inflytelserika personer. Men även en stor del civila har drabbats av ETA:s bombattentat. Den mest blodiga attacken skedde mot ett shoppingcenter i Barcelona 1987 då 21 personer dödades och 45 skadades. Man sysslar även med annan brottslighet så som kidnappning, utpressning och rån. Totalt beräknas ca 800 människor mist livet i dåd knutna till ETA mellan 1968 och 2003.

Ett annat socialistiska terrornätverk värt att nämna är ”Brigate Rosse” (röda brigaderna), en italiensk organisation som under 1970- och 1980-talet bland annat brände ner eller sprängde fabriker och industribyggnader, begick väpnade rån, samt låg bakom mord och kidnappningar (mest känt kidnappningen av och sedermera mordet på kristdemokraten Aldo Moro 1978, där hans fem livvakter brutalt mördades). Sporadiska attacker och mord på politiskt betydande personer skedde under 1980-talet (bl.a. på amerikanska diplomaten Leamon Hunt och den kristdemokratiska politikern Roberto Ruffilli). Så sent som 2002 låg man dock bakom ihjälskjutningen av Berlusconis ekonomiska rådgivare Marco Biagi.

Slutningen bör i korthet också AD, Action Directe, tas upp, vilket var en grupp anarko-kommunister som i slutet av 1970-talet till och med 1987 utförde ett 50-tal attacker i Frankrike. Bland annat angrep man högkvarter för arbetsgivarnas organisation, samt regeringsbyggnader. Man utförde även en rad mord. Säkerligen kanske läsaren saknar grupperingar i texten, tycker att redogörelsen är allt för ytlig och tafflig, att bilden av komplexa konflikter är förenklad, samt vill peka på aspekter som skiljer nämnda organisationer åt. Min avsikt är dock inte att återge en djup analys, utan en övergripande bild av den röda terror som varit aktiv, och till viss del är än idag, i Europa för vidare diskussion.

Inlägget är inspirerat av Uppdrag gransknings reportage om svensk extremvänster, eller snarare all den vänsterapologetik som följt i dess spår. Inte som en vattendelare mellan höger och vänster, eller en guilty by association-känga till svensk vänster, utan som ett varnande finger åt de som försvarar och relativiserar uttryck för fanatisk idealism i socialismens färger. Extra viktigt blir det i tider då till och med bildade journalister tycks drabbas av historierevisionism, att påminna om hur ett allt för polariserat debattklimat och acceptans för utomparlamentarisk metodik kulminerat i ovan uttryck. För den som motiveras av politiskt ställningstagande att betrakta motståndarens liv som egalt, som drivs av tunnelseende, dikotomisk världsyn och hat, och är beredd att konkretisera detta i handling, för kortsiktiga och långsiktiga mål, finns alltid utrymme för terrorhandlingar. Låt det vara att det börjar med en krossad ruta eller kastad sten, nerskrivna hot eller fysiska påhopp i mindre skala. Än idag lockas många unga av en romantiserad bild av gårdagens revolutionära element. Det är en farlig utgångspunkt för både demokratin och humaniteten.

200px-RAF-Logo.svg

Röda armén-fraktionens symbol. Än idag sedd på bl.a. t-shirts. Bildkälla: Wikipedia

Annonser

2 kommentarer

Filed under Historia, Politik

2 responses to “Röd terror över Europa! En överblick över vänsterradikala terrororganisationer 1970-nutid.

  1. martin

    Du glömde Accion Mutante?

    Lyssna kära ”aktionerare”, om ni vet bättre än oss andra hur livet skall levas, VISA DET DÅ? Lev extraordinärt väl och låt oss andra inspireras? Vem bryr sig att staten konfiskerar 50% av det vi tjänar, det är bara ytterligare en utmaning? Kavla upp ärmarna och sätt igång?

  2. Glömde och glömde…Jag är ju en smygsympatisör 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s