”33 anledningar till varför feminism behövs”

Var ett tag sedan nu folks! Jag har läst artikeln, eller snarare listan publicerats på diverse forum om ”33 anledningar till varför feminism behövs”. Enligt mig en ganska intetsägande lista som inte bjuder till mycket debatt, även om man kan beundra ambitionen. Först och främst gör man samma misstag som ideologier vanligtvis gör, nämligen att knyta samman punkter som egentligen har föga koppling och snarare ligger närmare helt andra förklaringsalternativ, för att belysa en struktur, som kanske finns, men inte är så stark som man vill göra gällande. Att knyta samman våldtäktsvågor i Sydafrika med västerländsk ekivok reklam är allt för abstrakt hoppklistrade företeelser för att ens insuinera en överhängande patriarkal struktur som kausal orsak till de båda, iaf att det skulle vara en gemensam patriarkal struktur.

Vidare dyker man ner i den debatt bland andra Jünger och Heidegger en gång avhandlade om att kunna stå utanför sin tid, såsom Jünger filosofiska ideal ”anarken”. Feminismen gör liksom marxistiska läror grundantagande i diskussionen kring fri vilja att anta där finns en renodlad form av fri vilja som existerar under alla lager av kulturell påverkan, normer och materialism. Men samtidigt blottar man sin svaghet genom att anamma liberalismens syn på individen när man jämföra bilden av de båda könen, kvinnans såsom värdesatt i estetik och mannen såsom värdesatt i framgång och makt, när man pekar ut den förstnämnda som resultatet av genetisk slump, och det sistnämnda som förtjänst vunnen ur ett tabula rasa. I själva verket pekar forskning snarare mot att våra fenotyper är långt mer komplexa, att förutsättningarna för framgång och makt inte alls ges klarhet i sådana enkelhet man i liberalismens individualism vill framhäva.

Sedan följer givetvis som alltid diskussionen kring marknadens ”hönan eller ägget”, styr vi konsumtionen, eller styr konsumtionen oss? Givetvis finns inget enkelt svar på en sådan fråga, de superveniera på varandra, i en emergent komplexitet. Vi kan inte komma ifrån att vi styr marknaden genom våra preferenser, om än våra preferenser påverkas av marknaden, och kanske är den relevanta frågan snarare om beteende lärs in eller förstärks. Oavsett finns det ett stort frågetecken kring hur normer uppstod om inte ur något mått av biologi. Våran olikartade partnerpreferenser sätter tydligt sin präglan även på kommersialismen, så frågan faller långt djupare än ekonomiska intressen och chauvinism som vissa element gärna vill peka fram.

Utan att fördjupa mig än mer i ett redan omstritt ämne som feminism så kvarstår ändå problematiken kring ideologiernas förenklande världsbild, och det är ett grubbleri som snarare förstärks av nedan artikel.

http://trettiotreanledningar.com/

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Feminism, Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s